25 februari 2011

Mammas underbara köttbullar

Dags för ett familjerecept! Detta är världens godaste köttbullar med världens godaste sås (inte brunsås)! Receptet kommer från min mamma som gick bort när jag var tretton, och vi brukade äta dem på söndagsmiddagarna hemma hos henne. Så för mig smakar de inte bara bra, de smakar lycka!

Ingredienser
½ gul lök (totalt i receptet en hel)
1 vitlöksklyfta
1/4 köttbuljongtärning (totalt i receptet ½)
en skvätt mjölk (0.5 dl kanske?)
400g blandfärs
1 ägg
ströbröd
salt
svartpeppar
smör eller margarin till stekning

såsen
smör
1/3 dl vetemjöl
½ gul lök
3 dl kaffegrädde (eller matlagningsgrädde)
soja (riktig, ingen fjösig coloritsoja)
1/4 köttbuljongtärning
1 tsk svartpeppar
något mindre än 1 tsk kryddpeppar
1 tsk socker
½ tsk vinäger

Hur göra:
Köttbullarna
1. Finhacka en vitlöksklyfta samt en halv lök. Fräs i en liten kastrull. Lägg i 1/4 köttbuljongtärning. När löken är mjuk häller du i en skvätt mjölk. Se till att allt blandar sig fint och tag sedan av från plattan.

2. Leta fram en degbunke. Lägg i köttfärsen, ett rått ägg samt ungefär lika mycket ströbröd som ägg. Häll i kastrullblandningen du trollade ihop nyss. Blanda. (Häll i mer ströbröd eller mjölk om det behövs till konsistensen.)

3. Blöt en skärbräda samt dina händer och rulla köttbullarna. Eftersom mina köttbullar har en tendens att bli större och större (eftersom jag tycker det är så tråkigt att rulla och vill bli klar snabbt) har jag börjat med den eminenta taktiken att jag kör in smet i ett matskedsmått och stryker bort överskottet, tömmer i handen och rullar. Smidigt, går fort och alla bullarna blir lika stora. 

4. Stek i medelhög värme i ganska mycket smör eller margarin. Lägg över de färdiga köttbullarna i en stekgryta där du hällt vatten så det precis täcker botten. Låt detta stå och puttra medans du steker färdigt alla bullar. Låt allt som blir kvar i pannan efter stekningen vara kvar.

Den fantastiska såsen!
1. Hacka ½ lök

2. Lägg tillräckligt med smör i stekpannan så det kan absorbera 1/3 dl vetemjöl. Lägg i löken. När löken börjar bli mjuk häller du i mjölet. Låt fräsa tills mjölet börjar bli brunt.

3. Häll på grädden. Vispa så det inte bränner. Behövs det mer vätska kan du späda med mjölk, men tänk på att såsen skall vara rejält tjock (eftersom den skall hällas i grytan med köttbullarna och vattnet sedan).

4. Dags att krydda. Soja tills det blir fin färg, 1/4 köttuljongtärning, svartpepparn, kryddpepparn, sockret oh vinägern, i med allt! Känn efter om det behövs salt.

5. Låt bli tjockt. Häll sedan såsen över köttbullarna och låt puttra på svag värme 5-10 minuter

Klart! Servera gärna med kokt eller pressad potatis, lingonsylt och saltgurka. Såklart. Vad annars liksom?


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar