Ingredienser
4 ägg
1.5 dl strösocker
rivet skal av en citron
200g mascarponeost
4dl vispgrädde
200g digestivekex
Varva upp vispen och...:
1. Separera äggulor från äggvitor. Var noga med att inte få äggula i vitan, samt att vitan hamnar i en torr och ren bunke
2. Vispa äggulor, socker och citronskalet ljust och fluffigt i en annan bunke
3. Stoppa ner mascarponen i äggulesmeten och vispa tills det blir jämnt och fint
4. Vispa grädden fluffigt som ett litet moln en solig sommardag och vänd ömsint och försiktigt ner den i äggulesmeten.
5. Vispa äggvitan till hårt skum (kan du vänta bunken upp och ner utan att äggvitan rör sig en millimeter är det lagom hårt). Vänd försiktigt ner i äggulesmeten. Tjuvsmaka lite. Mums!
6. Krossa kexen på valfritt maner, gärna våldsamt. Själv gick jag lös på dem med en brödkavel när de var tryggt förvarade i en plastpåse, men matberedare eller mixer går naturligtvis bra det med.
7. Varva smeten och kexsmulorna i någon slags form (för elegans) eller burk (för bekvämlighet). Översta och understa lagret skall vara smulor. Knacka formen lite mot bordet så får du väck eventuella luftbubblor.
8. In i frysen tre-fyra timmar. Sedan är det bara att mumsa i sig som det är eller med någon skojig frukt. Hurra!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar