25 februari 2011

Fryst mascarponecheesecake

Detta receptet kommer från Leila Lindholm och visades på tv för några dagar sedan bara. Som vanligt har jag ändrat receptet aningen aningen till hur jag själv föredrar det hela. Det står dig naturligtvis fritt att göra detsamma! Väldigt gott blev det i alla fall! Recept på vanlig hemmagjord glass utan mascarpone (som ju är rätt dyrt) kommer i senare inlägg, var så säkra! Förresten, har du ingen elvisp hemma kan detta recept driva dig till vansinne och eventuellt ge tennisarm, bara en vänskaplig varning..

Ingredienser
4 ägg
1.5 dl strösocker
rivet skal av en citron
200g mascarponeost
4dl vispgrädde
200g digestivekex

Varva upp vispen och...:
1. Separera äggulor från äggvitor. Var noga med att inte få äggula i vitan, samt att vitan hamnar i en torr och ren bunke

2. Vispa äggulor, socker och citronskalet ljust och fluffigt i en annan bunke

3. Stoppa ner mascarponen i äggulesmeten och vispa tills det blir jämnt och fint

4. Vispa grädden fluffigt som ett litet moln en solig sommardag och vänd ömsint och försiktigt ner den i äggulesmeten.

5. Vispa äggvitan till hårt skum (kan du vänta bunken upp och ner utan att äggvitan rör sig en millimeter är det lagom hårt). Vänd försiktigt ner i äggulesmeten. Tjuvsmaka lite. Mums!

6. Krossa kexen på valfritt maner, gärna våldsamt. Själv gick jag lös på dem med en brödkavel när de var tryggt förvarade i en plastpåse, men matberedare eller mixer går naturligtvis bra det med.

7. Varva smeten och kexsmulorna i någon slags form (för elegans) eller burk (för bekvämlighet). Översta och understa lagret skall vara smulor. Knacka formen lite mot bordet så får du väck eventuella luftbubblor.

8. In i frysen tre-fyra timmar. Sedan är det bara att mumsa i sig som det är eller med någon skojig frukt. Hurra!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar