9 februari 2011

Kladdkakemuffins

Muffins och cupcakes är nog det jag bakar oftast och tycker är roligast. Det finns ju så himla många olika varianter! För att muffina (muffinsen?) skall bli fina är det ett hett tips att använda muffinsplåt, så håller de formen bra. Följande recept kommer från recept.nu och Leila bakar med Leila Lindholm. Hon är grym på smarriga bakverk!

ca 16 st beroende på formen
Ingredienser
2 ägg
2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
50g smör
0.5 dl matojla
1 dl ljus sirap
2 dl vetemjöl
1 dl kakao
1 tsk bakpulver
1 nypa salt
100g mörk choklad av god kvalitet (70%)
ev vispgrädde och färska bär till garnering (ruttna bär vore ju dumt)
muffinsformar

Gör ungefär såhär:
1. Sätt ugnen på 175C

2. Vispa äggen, strösockret och vaniljsockret vitt och mega-pösigt. Elvisp är en bra uppfinning.

3. Blanda alla torra ingredienser för sig, dvs mjöl, kakao, bakpulver och salt. Vänd ner blandningen i äggsmeten sådär lite försiktigt. 

4. Smält chokladen i vattenbad och rör sedan ner den i smeten.

5. Stoppa ner formarna i din fina muffinsplåt (eller på din icke-muffinsplåt om du hellre vill det). Fyll dem till 2/3 med smeten.

6. In mitt i ugnen ca 12 minuter. Har de sjunkit ihop behöver du inte bli ledsen, det är inte sufflé vi gör här. De ska sjunka ihop i mitten.

7. När muffina har svalnat kan du dekorera med en klick vispad grädde och lite namsiga bär om du vill. Faktum är att grädden är i stort sett obligatorisk. Bären låter jag dig dock generöst nog göra som du vill med!

Tadaaaa!



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar