14 september 2011

Carbonara

Så enkelt, så gott! De flesta gör carbonara med grädde, men si det ingick minsann inte i originalreceptet!

Här hemma kör vi två olika varianter. En med grädde och lök för när vi är hela familjen, och en variant enligt originalrecept - med bara pasta, bacon och ägg - för tillfällen då den äggallergiske sonen sover och vi föräldrar har bråttom (lata). Gillar man inte rå äggula får man väl göra gräddvarianten dådå!

Men detta är enligt originalreceptet. Ungefär. Eller nåt. Ok, som Pappa gjorde när jag var liten då...

Jag älskar verkligen denna rätt och har personligen alltid föredragit just den gräddfria versionen. (Uppenbarligen älskar jag även parenteser, av vilka det tydligen blev en del i detta recept, sorry)

Ingredienser:
pasta (gärna färsk)
fläsk ca 100g/person (bacon/tärnat för ekonomi och lathet - rökt sidfläsk för smaklökarna (hittas inte rökt går rimmat bra))
1 ägg per person (från glad kyckling såklart)
parmesanost (obs, färsk!)
grovmald svartpeppar (nymald!!)

Instruktioner:
Koka pastan, stek fläsket samtidigt. Mer åt knaper än åt flobbaflobba. Låt fettet rinna av, men det gör inget om det blir lite fett kvar.

Ta bort äggvitan från äggulorna. Jag har slutat stå och vippa gula från ett skal till ett annat utan knäcker bara ägget i (den rena) handen och låter vitan rinna bort. Snabbt smidigt och enkelt.

Lägg upp pastan på tallrikar, fördela fläsket över. Låt en äggula kröna varje pastaberg. (Dock inte i sitt skal om de inte är tvättade eftersom det kan finnas bakterier på utsidan av skalet). Riv massa parmesanost över och avsluta gottehögen med att mala svartpeppar över!

Bon apetit!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar