21 september 2011

Svenne-wok

Ok, denna rätten har det sämsta namnet ever, men jag vet verkligen inte vad jag skall kalla rätten? Har ni något bra förslag så berätta gärna så döper jag om den bums!

Detta är sådan där middag som är skön att göra när man inte har tid, lust eller ork att laga mat. Men som ändå är jättegott såklart! Jag tycker själv det är godast med färsk potatisgnocchi, men på grund av äggallergin i familjen kör vi på nudlar istället.

Jag vill även passa på att tipsa om flingsalt med karljohanssvamp-smak, dundergott och används med fördel till denna lilla historia!

Ingredienser:
300g benfri fläskkotlett
200g skogschampinjon (eller vanliga om det inte finns)
1 ask cocktailtomater
2 paket nudlar med biffsmak (eller gnocchi då ja)
kinesisk soja
svartpeppar
flingsalt

Hugg i:
Sätt en kastrull vatten på kokning. Tärna fläsket 1.5x1.5 cm kuber. Skvimpa lite soja över och rör runt så kuberna blir vackert bruna. Svartpeppra kuberna. Halvera tomaterna. Beroende på hur stora svamparna är - halvera eller kvarta dem.

Hetta upp en wokpanna eller en stor stekpanna. I med rejält med smör och sedan svampen som skall fräsa på hög temperatur och få färg. Krydda gärna med det där svampsaltet jag pladdrade om. Ta upp svampen när den är klar och lägg den någon annanstans så länge. Låt all vätska som finns i stekpannan vara kvar. Häll i lite smör till i säkerhets skull.

Sänk värmen något snäpp och släng ner dina fina bruna gosiga fläsktärningar. Släng även ner nudlarna i vattnet som nu borde koka (men släng försiktigt så du inte skållar dig). Var noga med att inte steka tärningarna för länge, ta upp en bit och skär igenom för att kolla om du är osäker, men torrt fläsk är en dödssynd!!

Rör om i nudlar och rör om i kött och kolla att båda två inte är i för länge. Häll av vattnet från nudlarna när de är klara och låt dem vara kvar i kastrullen, men låt en liten skvätt vatten vara kvar i botten; en msk eller två. Häll i kryddpåsarna och rör runt, men strunta i oljan om det finns sådan i paketet (har köttet blivit klart vid detta laget har du naturligtvis tagit bort stekpannan från plattan). Ta en sax eller kniv och klipp/skär sönder nudlarna lite så de inte hänger ihop i ett enda massivt nystan.

Ta upp köttet ur stekpannan och lägg tillsammans med svampen. Släng ner tomaterna i stekpannan där det nu skall finnas en del vätska. Låt dem steka så skalet börjar bli lite vågigt (se bilden) och häll då ner nudlarna i stekpannan. Ta bort pannan från plattan och rör försiktigt (för att inte mörda tomaterna) om tills nudlarna sugit upp vätskan och ser lagom gosiga ut. Då lägger du i köttet och svampen. Rör om  igen, ät. 

Det kanske låter krångligt, men det är simpelt. Koka nudlar, stek tre grejer som vardera tar 2 minuter. Hepp hepp. 

Jag är dock inte överdrivet duktig på att formulera mina egna recept...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar