Idag fyller min son fantastiska två år! Härligt med en födelsedag då han faktiskt kan öppna sina egna presenter, och dessutom tycker innehållet är roligare än kartongen!
Självklart har jag då bakat en tårta dagen till ära. Jag är alltid skeptisk till hur "allergimat" skall smaka där man utesluter och ersätter (totalt fördomsfullt jag vet), men jag gjorde en äggfri vit kladdkaka som jag gjorde bottnarna av och omnomonom!! Så himla god blev den! Ska nog alltid göra denna i fortsättningen, allergi eller ej.
Ingredienser:
100g vit choklad
100g smör eller margarin
2 dl socker
150g kesella
2½ dl mjöl
2 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
½ tsk salt
saft & skal av ½ citron
5 dl vispgrädde
valfri frukt att garnera med (visst är jag generös?)
Gör såhär:
Sätt ugnen på 200 grader.
Smält chokladen i micron eller i vattenbad. Smält smöret.
Rör socker och kesella i fem minuter. Jag vet egentligen inte varför, för jag tyckte inte något särskilt spännande hände, men det är väl bäst att göra som man blir tillsagd!
Blanda ner chokladen och smöret i kesellablandningen. Rör om. Häll i citronsaften samt skalet. Rör om och sjung en liten sång.
Blanda de torra ingredienserna för sig (mjöl, vaniljsocker, bakpulver, salt) och häll sedan ner detta lite i taget i smeten.
Smöra och bröa en form ca 21 cm i diameter. I med smet, in i ugn 25 minuter.
Stirra stint på klockan i 25 minuter.
Ta ut kakan och låt svalna. Sjung en till liten glad sång under tiden, gärna för eventuella födelsedagsbarn.
Vispa grädden med lite socker. Dela försiktigt kakan i två delar (horisontellt naturligtvis). Den är ganska ömtålig så lyft försiktigt och med eventuellt hjälpmedel bort överdelen. Lägg ett mumsigt lager grädde på underdelen. Släng på överdelen igen.
Gräddegräddegrädde överallt! Tjockt ska det vara. Massa grädde! På bara! Jag fick kanske en deciliter färdigvispad grädde över, men hellre för mycket än för lite. Tjoff ba!
Dekorera med det du känner för. Lämpligtvis inte med ägg, för då faller ju liksom hela poängen.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar