29 juli 2011

Wok!!!

Wokwokwok!!! Det är så gott så man bara vill slå sjutton frivolter och ändå avsluta med att jonglera en liten stund! Ja, tycker då jag i alla fall. Krispigt, färskt, smakrikt... Omnomnom! En god wok behöver dock en god woksås, fräser man bara grönsaker är det inte så imponerande. Apropå grönsaker använder jag aldrig frusna. De blir bara vattniga och slabbiga och smakar inget alls. Är det någon som har ett bra tips på hur man får frysta wokgrönsaker att inte bli som deprimerade blöta...bitar av blött, så säg väldigt gärna till i en kommentar.

Det finns säkert miljarder sätt att göra wok på, och mitt sätt är förmodligen totalt och vettlöst helfel enligt rådande expertis. Men det skiter jag i, för det är gott! Så det så. Till receptet!


Ingredienser Woksås
1-2 pressade vitlöksklyftor
0.75 dl matolja
1-2 tsk japansk soja
1 tsk fisksås
2 msk ostronsås
1 krm socker
1 dl grönsaksbuljong

Grönsaker
(Vad du vill woka är ju helt upp till dig, detta är bara vad vi brukar köra på)
Sockerärter
broccoli
vattenkastanj
slantade morötter
klyftad gul lök
paprika? Svamp? Minimajs?
Äh jag vet inte ens! Det är olika från gång till gång Kör i vad som verkar gott bara! Ibland har vi i kokta nudlar, ibland inte. Ibland har vi i kycklingbitar, ibland lövbiffstrimlor ibland fläskkött ibland bara grönsaker. Bestäm själva så slipper jag känna det oerhörda ansvaret!

Ris och en wokpanna är bra att ha.


TaDa:
Hur som haver. Har jag kyckling eller fläskkött i brukar jag strimla och smörja in det i kinesisk soja och steka den i förväg och ta upp den medans det andra wokas. Skär upp alla grönsaker i bitar/strimlor/klyftor i förväg, så slipper man stressa.

Häll 0.75 dl olja i woken och hetta upp den. Pressa vitlöken ner i oljan och fräs. Stoppa sedan i grönsakerna, de som tar längst tid först, woka lite, i med nästa etc. Grönsakerna skall ju såklart vara krispiga men inte råa. Har du kött i så se till att det inte wokas för länge så det blir torrt.

När det börjar kännas som att rätt konsistens närmar sig så smått på grönsakerna kan du hälla i resterande ingredienser av sås (fisksås, japansk soja, ostronsås, socker samt grönsaksbuljong)

Häll sist i ev nudlar, stekta kycklingen etc. Låt gucka ihop och servera med jasminris (kokt, helst).

Pinna på. (för det är alltid godast att äta med pinnar, oavsett vad. Gäller även popcorn)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar