12 oktober 2011

Kanelbullar

Självklart missade jag kanelbullens dag den 5 oktober eller när det nu var, men jag blev i alla fall påmind om att kanelbullar är gott och att jag borde baka. Vilket jag gjorde. Stor premiär för det fantastiska bakbordet jag har i lägenheten!

Och jepp, kanelbullar är grymt gott! För äggfritt, pensla med mjölk istället för uppvispat ägg. Jag gjorde några av mina i en muffinsplåt för att testa, och de blev mycket tjusiga (se bilden) så det rekommenderas varmt. Kavla upp ärmarna nu och kör så mjölet ryker!

Ingredienser:
150 g smör eller margarin (eller 1½ dl flytande)
5 dl tjockmjölk
50 g jäst (ett paket) för söta degar
1 dl socker
½ tsk salt
2 tsk kardemumma
850 g (ca 1,4 dl) vetemjöl

Fyllning:
150g rumsvarmt smör eller margarin
1 dl socker
2 msk kanel

Till pensling:
1 ägg (eller ½ dl mjölk för äggfria bullar)
pärlsocker

Övrigt:
Bakplåtspapper eller bullformar (eller muffinsformar)

Baka Bull sa Bill
1. Smält smöret. När det ser lagom smält ut, häll ner mjölken i kastrullen och stick ner ett finger. Förmodligen får du värma lite lite till, så det blir härliga 37 grader eller fingervarmt. Bra, gör det.

2. Smula ner jästen i en stor bunke (3-4 liter). Häll över den fingervarma mjölkblandningen och rör tills jästen löst upp sig. Häll i sockret och saltet samt kardemumman. Degspad är sjukt gott! *harkel*

3. Mät upp mjölet. Det är verkligen bäst att väga det (tjatar återigen om hur bra det är med köksvåg!) eftersom det slår ganska mycket på så stor mängd om man mäter fel, men har du ingen våg häll det så luftigt du kan i ett litermått och skaka inte måttet.

4. Tillsätt mjölet. Tjoffa ihop det med en träspade (eller i maskin om man har en sådan där fancy) och jobba med det ett tag tills det känns smidigt och bra (ca 5 min i maskin, dubbelt så lång tid för hand, men jag slarvar alltid).

5. Släng en handduk över bunken och ställ på ett dragfritt och icke iskallt ställe ca 30 minuter

6. Gör något kul medan degen jäser

7. Skvälp ut degen på ett lätt mjölat bakbord och knåda den ömsint. Viska lite snälla ord till den och dela den sedan bryskt i fyra lika stora delar.

7. Gegga ihop ingredienserna till fyllningen i en liten skål. (Förr brukade jag alltid bre på smör och sedan strö socker och kanel över, men har upptäckt att det faktiskt blir mycket bättre att gegga ihop allt först. Det sitter fast bättre.)

8. Kavla ut delarna (en i tagen lämpligtvis, blir så ont om plats annars) till avlånga kakor. Bred på fyllningen så det täcker, ganska tunt. Rulla ihop kakan från långsidan (eller kortsidan om man gillar väldigt snurriga bullar). Skiva rullarna i 2-3 cm tjocka bitar. Bänd upp dem lite i mitten så de ser ut som små pimpinetta rosor. Lägg dem på en plåtar (blir ca 3 plåtar totalt) med bakplåtspapper på, eller i bullformar. Eller muffinsformar. Eller nåt. Släng över en handduk och låt jäsa ca 40 min. Ej dragigt, ej iskallt. Ej balkongen i Norrland i januari.

9. Gör något tråkigt medan bullarna jäser (diska t.ex)

10. Slå på ugnen, 225-250 grader. Vispa upp ett ägg och pensla bullarna antingen med det eller med mjölk om du eller någon nära känner dig allergisk. Strö på lagom mycket pärlsocker.

11. In i ugnen 5-10 minuter

Hepp hepp, ät med iskall mjölk! Jag brukar efter att jag tillgodosett den första bullhungern, frysa in alla bullarna omedelbart de svalnat. Vid bullbehov värmer jag dem i ugnen 5 min på 100 grader och de smakar som nya. Mer mjölk!!