24 maj 2011

Vaniljsås

Detta är ett alldeles eget recept på en snabb och lätt (att göra, inte kalorimässigt) vaniljsås. Det finns verkligen ingen anledning i världen att köpa vaniljsås när det är så lätt och enkelt att göra själv. Har du ingen grädde kan du ta mjölk, den blir bara inte lika fyllig då. Men god i alla fall! (Kakan på bilden är en äppelkaka jag gjort av detta receptet)


 Ingredienser:
2 äggulor
2 msk strösocker
2 msk smör
3 dl matlagningsgrädde (har du mindre kan du spä på resten med mjölk)
1 msk potatismjöl
3 tsk vaniljsocker (eller en stång eller två för den som vill vara hardcore)

ToDo
Häll allt utom grädden/mjölken och vaniljsockret i en liten kastrull. Vispa ihop. Häll på grädden/mjölken. Sätt kastrullen på en platta. Värm upp under ständig rörning tills första bubblan syns, tag omedelbums bort från plattan och rör ett tag till så inte äggulan stelnar och hela rasket skär sig.

Låt svalna. Häll i vaniljsockret. Rör ner. Ät. Mums. Och så.

1 maj 2011

Rabarberkräm

Farmors Land, Kusån i Boden.

Mmmm...minnnen... När jag var liten fick jag alltid rabarberkräm hemma hon både mormor och farmor. Med gräddmjölk. Båda hade rabarber som växte i trädgård respektive land, så det var bara att gå och hämta ett gäng stjälkar och ge dem till respektive gumma och titta snällt på dem, så var mellanmålet kirrat.
   Faktum är att jag inte ätit rabarberkräm på många många år eftersom det känns som en hädelse att äta rabarber som inte kommer från just deras land. Men nu häromveckan fick jag plötsligt ett ton nostalgi slängt i nacken på mig, så det var bara att kapitulera och gå och köpa rabarber, hur tragiskt det än kändes. Men har man ingen trädgård så har man inte! Som väl är smakade det lika gott ändå! Särskilt dagen efter när den var kall. Receptet hittade jag på recept.nu



Ingredienser
ca 700g rabarber eller 6-7 stjälkar
7 dl vatten
1-1½ dl strösocker
2½ msk potatismjöl eller arrowrot

Sätt i gång:
1. Rensa dina rabarber och skala dem. Skär dem sedan i ca 2 cm stora bitar. Ett eminent tillfälle att öva knivföring!

2. Häll vattnet och 1 dl av sockret och  i en kastrull och koka upp. Häv i rabarberna.

3. Låt rabarberna koka ca fem minuter. Tag av från värmen. Nu kan man om man vill antingen röra röra så att det blir jämnt sönderdelat, eller så kan man om man är som jag bara röra lagom mycket så krämen blir lite chunky. Provsmaka. Är det för surt så häll i ½ dl socker till.

4. Blanda ut potatismjölet eller arrowroten eller vad du nu behagar använda dig av i lite kallt vatten. Häll ned det hela i krämen med en liten elegant strilande stråle. Sätt tillbaks kastrullen på plattan tills det kokar upp, men tag bort vid första bubblan eftersom krämen blir seg och elakartad annars.

När krämen är varm är det gott med glass, Sia glass är överlägset godast tycker jag! När den är kall är det gott med gräddmjölk (hälften grädde hälften mjölk) eller bara vanlig hederlig mjölk. Hepp!