9 mars 2011

Mustig kycklinggryta

Denna grytan är riktigt maffig i smaken, går snabbt att göra och är jättegod! Själv tycker jag couscous är gott till, men både ris och potatis funkar också. Prova! Så gott! Gud jag börjar låta som om jag sålde kyckling eller något...

Ingredienser (4 port)

500g kycklinglårfilé eller bröstfilé
250 små gula lökar (grytlökar, heter de så?)
100g champinjoner (inte helt säker på mängden där, men ta "lagom")
smör
kinesisk soja
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 tsk timjan
1 msk vetemjöl
1 dl rödvin
2.5 dl matlagningsgrädde
1 hönsbuljongtärning

To Do
 1. Dela kycklingen i ganska stora bitar. Lägg dem i en skål. Stänk soja på kycklingen och rör om så alla bitar är täckta med lite soja (de ska alltså inte bada i det, men vara läckert bruna). Stek kycklingen lämpligtvis i en stekpanna. Var noga med att den är genomstekt (men inte torr!) eftersom detta inte är en gryta som skall stå och puttra i evigheter. Lägg över kycklingen i en gryta.

2. Skala löken. Detta är ganska drygt, men går lättare om man gör det under rinnande vatten. Bryn lökarna hela och släng ner dem i grytan.

3. Tvätta champinjonerna och skär dem i bitar ungefär lika stora som lökarna. Är de små kan de vara hela eller halverade, allt efter smak och tycke. Bryn dem i het stekpanna (annars blir de helt deprimerade och börjar vätska) och ner i grytan med dem också.

4. Häll mjölet i en skål. Häll i lite av grädden och vispa så alla klumpar försvinner, häll sedan i resterande grädde, vin, buljongtärning (smula) och timjan. Vispa ihop och häll i grytan.

5. Låt koka fem minuter under lock. Ät med vad du nu känner för.

Nå, vad var det jag sa?

4 mars 2011

Kokt torsk med pepparrot,ägg och skirat smör

Detta är väl egentligen inte heller ett recept som är så receptigt, utan mer ett måltidsförslag. Så enkelt, så gott!


Ingredienser (4 pers)
4 torskfiléer (Icas frysta är bra, torsk frysta i block är vidrigt, köp inte det!)
2 ägg
potatis
ärtor
smör (riktigt hederlig smör, ingen oljeblandning)
pepparrot i någon form (färsk och riven eller på tub eller pepparrotsvisp, ditt val)

Gör nåt!
Skala och koka potatisen, hårdkok äggen och sjud (koka ej!) torsken på låg temperatur till den är vit rakt igenom eller har ca 58C i innertemperatur. Värm/koka ärtorna och skira smöret. Hacka äggen. Ät! Svårare än så är det inte!